Bilgisayarlarda Neden Sadece GDDR değilde ek olarak DRAM kullanıyoruz?

Bilgisayar teknolojisi giderek gelişmekte ve hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline dönüşmekteler. Peki bilgisayarlarımızda neden Cpu ve Gpu’nun ortak kullandığı bir RAM kullanmıyoruz. Neden VRAM ve DRAM olmak üzere iki ayrı RAM kullanmak zorundayız? Ortak kullanılan tek bir GDDR RAM olursa ne olur? Tüm bu soruların cevabını makalemizde bulabilirsiniz.

VRAM Nedir?
Video RAM’in kısaltılmış halidir. Grafik İşlemciler (GPU) tarafından kullanılan yüksek bant genişliğine sahip bir RAM teknolojisidir.

DRAM Nedir?
Dinamik RAM’in kısaltılmış halidir. Merkezi İşlemci (CPU) tarafından kullanılan VRAM’e kıyasla daha az bant genişliğine sahip ancak daha düşük gecikme sunan bir RAM teknolojisidir.

Neden Cpu ve Gpu’nun ortak kullandığı bir RAM kullanmıyoruz?
Merkezi İşlemcinin ve Grafik İşlemcinin gereksinimleri farklıdır.

Merkezi İşlemci:
Rastgele Erişmek istediği veriye en hızlı bir şekilde ulaşmak ister. Bant genişliğinin aşırı bir önemi yoktur. Gecikme süresi düştükçe Merkezi İşlemcinin performansı artar. Gecikme süresi arttıkça da Merkezi İşlemcinin performansı düşer.

Grafik İşlemci:
Rastgele Erişmek istediği veriye en hızlı bir şekilde ulaşmasının aşırı bir önemi yoktur. Grafik İşlemcinin gereksinim duyduğu şey, Rastgele erişmek istediği veriye ne kadar genişlikte yoldan aktarım yapabileceğidir. Bunun adına Bant Genişliği denir. Bant genişliği arttıkça Grafik İşlemcinin performansı artar. Bant genişliği düştükçe de Grafik İşlemcinin performansı düşer.

Grafik İşlemci daha hızlı çalışabilmesi için Bant Genişliğini önemserken, Merkezi İşlemci için ise veriye en gecikmesiz bir şekilde ulaşabilmek önemlidir. Burada bahsedilen durumun tersi olursa sistem performansı düşer. Neden tek bir GDDR belleğin kullanılamadığının sebebi burada yatmaktadır. Bir GDDR RAM modülü hem çok düşük gecikmeye sahip hemde yüksek bant genişliğine sahip olamamaktadır. Henüz bilgisayarlar için böyle bir teknoloji geliştirilmemiştir. Gecikmeyi gizlemek için kod yapısı inşa edilebilse bile gecikme halen daha GDDR tasarımı dolayısıyla orada kalmaktadır. Yani atılan taş ürkütülen kuşa değmemektedir.

Fakat, konsollarda hali hazırda GDDR bellek: Merkezi İşlemci ve Grafik İşlemci tarafından paylaşılmaktadır. Bu da Merkezi İşlemcinin performansını önemli ölçüde düşürmektedir.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s