Ekonominin giderek güç kaybetmesi dolayısıyla sıfır teknolojik ürünler artık el yakıyor. Peki ikinci el teknolojik ürünlerin ömrünün sıfırdan farkı var mıdır? Sıfır ürün ile ikinci el ürünün ömrü bir olur mu? Sıfır ürün nedir? İkinci el ürün nedir? Küvet Eğrisi bu tür alışverişlerin neresinde? Tüm bu soruların cevaplarını dizüstü bilgisayarlar konu edinilerek hazırlanan makalemizde bulabilirsiniz.

Sıfır Ürün Nedir?
Daha önce sizden başka hiç kimsenin o ürünün:
– Kutusunu açmadığı,
– Kullanmadığı,
– Satın almadığı,
ürünlere sıfır ürün denir.
İkinci El Ürün Nedir?
Basitçe Sıfır ürünün tam tersi. Fakat daha fazla dezavantajla beraber.
Daha önce o ürünün:
– Kutusunun açıldığı,
– Kullanıldığı,
– Satın alındığı,
– Satın alınan tarihe bağlı olarak değişen kullanım süreleri boyunca,
yıpranmış ürünlere İkinci El ürün denir. Yıpranmış denildi. Buraya lütfen dikkat ediniz.
Sıfır ile İkinci El Ürünün Ömrü Bir Olur Mu?
Genellikle, Hayır. Her ürünün belirli bir kullanım ömrü vardır. Bu ömrü etkileyen bir çok faktör sayılabilir.
Örneğin:
– Üreticinin planlı eskitme metotları
– Ürünün bağlı olduğu elektrik şebekesi
– Ürünün kullanım şekli
– Ortam Sıcaklığı
– Nem
Üreticinin planlı eskitme metotlarına örnek olarak dizüstü bilgisayarlar için menteşeler verilebilir. Fizik kurallarını hiçe sayarak, Gerilime karşı Anti-Gerilim oluşturmayı tercih etmeyerek veya bunu bilerek zayıflatarak menteşelerin kısa süre içerisinde kopmasını istemeleri ve bunun sonucunda servis gelirlerini arttırmak istemeleri, planlı eskitmeye verilebilecek en bariz örnek olabilir. Çünkü biliyorlar ki kozmetik sorunlar garanti kapsamı dahilinde değildir. Kirli bir yöntem ancak ne yazık ki halen uygulanmakta. Özellikle 3 yıl garantili bazı dizüstü bilgisayarlarda bu hile yapılmakta. 2 yıl garantililerde de bu hile olabilmekte. Biraz daha açmak gerekirse; garantisi uzun olanda görünen kısmı yani alt kasa tarafındaki menteşeyi sağlam yapıyorlar fakat menteşenin ekrana bağlı olan kısmını dandik yapıyorlar. Bu, detaylı alışveriş yapmayı sevenler için bilindik bir hile. Japon yapıştırıcısı ve pamuk ile çözülmeyecek bir sorun değil ama neden yapıştırıcı sürelim daha garantisi olan bilgisayara. Garantisi kısa olanda da göstere göstere alt kasaya dandik menteşe yaptıkları oluyor. Ekrandaki hileye karşı müşteri olarak ne yazık ki yapabileceğimiz bir şey yok satın alım öncesi. Ancak alt kasadaki menteşe için bir kaç önerimiz var. Menteşe tasarımı, kapağın uyguladığı baskıya karşı paralel değil dikey konumda olmalı. Bu ne demek: Alt kapak açıldığında menteşeler ekrana yataysa ve çubuk gibiyse o menteşe kopacak kaçarı yok. Fakat menteşe: T şeklindeyse veya Kare şeklindeyse o menteşenin alt kasadaki bölümü sağlamdır. İkinci el bir dizüstü bilgisayar için bu menteşelerin sağlamlığının garantisi verilemez. Sadece menteşede değil. Mobil işlemciye 114 watt TDP limiti koymak nedir. Üreticilerin daha çok yöntemleri var. Etik mi o da ne?
Ürünün bağlı olduğu elektrik şebekesi de önem arz etmektedir. Örneğin, Apartmandaki asansör motoru ilk çalışma anında yüksek enerji tüketmekte ve eve gelen elektrikte anlık voltaj düşüşlerine sebebiyet verebilmektedir. Bir başka örnek, dizüstü bilgisayar, Endüstriyel Fabrikalara yakın bir evde kullanıldıysa çok yüksek ihtimalle kısa sürede bozulacaktır. Şebekedeki dalgalanmalara neden olan her türlü dış etmenin dizüstü bilgisayarın ömründe etkisi büyüktür. Üreticiler yüksek voltaja karşı önlem alsalar da, Düşük Voltaj halen daha bir sorun. Çözüm Online UPS. Fakat pahalılar.
Ürünün kullanım şekli ömrünü büyük ölçüde etkiler.
– Madencilik mi yapıldı?
– Sürekli oyun mu oynandı?
– Render bilgisayarı olarak mı kullanıldı?
– Fanlar gürültü yapıyor üff diyerek fan hızları mı kısıldı?
– Yatakta mı kullanıldı? Tozu, tüyü ne varsa fanlara mı doldurdu?
– Yere mi düşürüldü?
– Sırt çantasında uzun yolculuklar mı yaptı? Hdd’de kötü sektörler mi oluştu?
– Sıvı mı döküldü? Belkide pirinçle kurtarılmıştır?
gibi gibi. Bunlar net olarak bilinebilir mi? Bazıları Evet, Bazıları Hayır. En net olanı o ürünün ikinci el olduğudur.
Ortam sürekli sıcaksa, sıcak bir memlekette kullanıldıysa o bilgisayarda sıcak çalışır. Dolayısıyla parça ömrü daha kısa olur.
Nem, elektronik cihazları bozan, kısa devre yapmalarına olanak sağlayarak bilgisayarı bozan su damlacıklarını içerir. Yüksek nemli ortamlarda dizüstü bilgisayarınızı kullanmayınız. Nemin birikmesi durumunda bilgisayarın kısa devre yaparak bozulmaması içten bile değil.
Tüm bu sebepler dolayısıyla:
Sıfır ile İkinci El ürünün ömrü bir olmaz.
Küvet Eğrisi bu tür alışverişlerin neresinde?
Küvet Eğrisi, herhangi bir üründe ortaya çıkabilecek arızaları inceler. Güvenilirlik mühendisliğinin konusuna girmektedir.
Küvet Eğrisi ve uzun ömürlülük açısından sıfır – ikinci el alışverişlerin karşılaştırılmasına baktığımızda şu sonuçlar barizdir:
– Bir ürün ne kadar yaşlıysa o kadar yıpranmıştır ve arızalanma oranı yüksektir. (En kısa ömürlü)
– Bir ürün ne kadar gençse o kadar sağlamdır ve arızalanma oranı düşüktür. (En uzun ömürlü)
Yani bu demek oluyor ki; uzun yıllar kullanılmış dizüstü bilgisayarlara (veya ürünlere) yüzlerce para ödemek çok yanlış.
Peki Ne Yapalım? Uzun Ömür İstiyorum ama Sıfırına Para Yetmiyor?
Olabiliyorsa:
Sıfır ve garantili ürün birinci tercih olmalı.
Olamıyorsa:
İkinci Elde alınabilir, Fakat ürün yaşı genç olmak şartıyla. (Maksimum 6 ay – 1 yıl yaşında ve artı olarak mutlaka garantisi olmalı elektronik için)
Özetle;
İkinci elin karanlık dehlizlerini ürünün yaşını genç tutarak engelleyebiliriz fakat sıfır birinci tercih olmalı. Aksi halde bozulma riski büyük. Bu risk ödenen paranın havaya uçması riski. Ağaçtan toplanmayan paraların. Birer müşteri olarak yıllarca kullanılmış ürünlere sıfıra çok yakın fiyat isteyerek ilmi hiçe sayanları ve doyumsuz olanları asla tasvip etmiyoruz.
Sağlıcakla kalınız. 🙂
İlgili diğer konular:
– Küvet Eğrisi Nedir?